Tehlike Anında Yapılması Gerekenler Neler?
Pronet
12.05.2024
Tehlike Anında Yapılması Gerekenler Neler?
Filmlerden alışık olduğumuz bir sahne vardır: Yangın, hırsızla karşılaşma, patlama gibi tehlikeli durumlarda insanlar hemen kaçmaya başlar. Gerçek hayatta ise kimi zaman bu durumun tam tersi yaşanabilir. Korku nedeni ile panikleyen kişiler donup kalabilir. Deprem anında kaçmak yerine eşyaları tutmak isteyen insanlar buna sadece bir örnek. Elbette bu herkes için geçerli değil. Ancak her iki durumda da güvenliği sağlamanın anahtarı bilgi edinmek.
Tehlike anında ne yapılması gerektiğini bilmek, olası bir durumla karşılaşıldığında riskleri en aza indiren adımları atmayı sağlayabilir. Yine bir örnek üzerinden açıklayacak olursak: Pilotlar ya da itfaiyeciler yani tehlikeli durumlarla karşılaşma ihtimali yüksek olan kişiler, risklere karşı yoğun bir eğitim alırlar. Bu onların beklenmedik bir tehlike anında ne yapacaklarını düşünmek yerine harekete geçmelerini sağlar. Peki, böyle durumlara karşı hazırlıklı olmak için neleri bilmek gerekir?
Tehlikeli Durumlarda Ne Yapmalı?
Tehlikeli bir durumla karşılaşabileceğinizi fark ettiğinizde temel bir önlem olarak size en yakın kişi ya da kurumdan destek isteyebilirsiniz. Tehlike türüne göre yapabileceğiniz şeyler ise şunlardır:
- İç mekanlarda en sık karşılaşılan tehlikelerden birisi yangındır. Yangın sadece ortalama 4 dakikada bir odayı kaplayabilir. Bu nedenle eşyaları yanınıza almak için vakit kaybetmemeniz ve hemen dışarı çıkmanız önemlidir.
Söndürme yöntemlerini yani hangi yangın türünün ne ile söndürülmesi gerektiğini bilmiyorsanız hiçbir müdahalede bulunmadan o mekanı terk etmeniz önemlidir. Kendinizi emniyete aldıktan sonra ise itfaiyeyi arayabilirsiniz. Erken müdahaleyi sağlamak için de ısı-duman dedektörü sayesinde en kısa sürede yangını fark etmenizi ve ihtiyacınız olan desteği almanızı sağlayan Pronet Yangın Alarmı sisteminden faydalanabilirsiniz. - Hırsızlık denildiği zaman sadece ev güvenliği akla gelse de maalesef dış mekanda da bu tehlike mevcuttur. Hırsızlık riskine karşı kalabalık ortamlarda sırt çantasını dikkatle taşımaya, ceplerinize değerli eşyalarınızı koymamaya, araba içerisinde görünür yerde çanta bırakmamaya dikkat edebilirsiniz.
Böyle bir durumda eşyalarınızın yerine öncelikle kendi güvenliğinizi sağlamaya dikkat edebilirsiniz. Ardından güvenlik güçlerini haberdar edebilirsiniz. Ev içinde hırsızlığa karşı alınacak önlemleri öğrenmek için de “Hırsıza Karşı Alınabilecek Güvenlik Önlemleri” başlıklı yazımızı okuyabilirsiniz.
- Hem iç hem dış mekanda karşılaşılabilen bir diğer risk ise sağlık sorunları yaşamaktır. Ev içinde özellikle ileri yaş aile üyelerinin mevcut sağlık sorunlarına bağlı olarak, dış mekanda ise beklenmedik nedenlerle yardım ihtiyacı doğuran durumlar yaşanabilir.
Her iki durum da genellikle ani bir şekilde yaşandığı için sağlık sorunlarına karşı alınabilecek en iyi önlemlerden birisi yardım almayı kolaylaştırmaktır. Pronet Mobil Panik Butonu uygulaması kullanarak acil sağlık durumu hatta tehlike kaynaklı panik durumunda ihtiyacınız olan yardıma ulaşabilirsiniz. Uygulama içerisindeki panik butonuna dokunduğunuzda acil durum kişi listenizdeki isimlere SMS ile acil durum bilgisi ve konumunuz gönderilir.
Pronet Mobil Panik Butonu’ nu dış mekanda karşılaştığınız herhangi bir tehlike durumunda da kullanabilirsiniz. Mobil Panik Butonu aynı zamanda anlık lokasyonunuzu Pronet Alarm Haber Alma Merkezi yetkililerine de iletir. Pronet yetkilileri de en kısa sürede durumu teyit eder ve polis, ambulans, itfaiye gibi gerekli yardımları size yönlendirir.
- Soba veya şömine kullanımına da dikkat etmekte fayda vardır. Yakıtların yeterli yanma gerçekleştirememesi halinde karbonmonoksit adı verilen bir gaz salınır. Kokusuz ve renksiz olduğu için fark edilmesi mümkün olmayan bu gaz da zehirlenmeye neden olabilir.
Soba borularını ve bacanızı her sene düzenli olarak temizletmeye özen gösterebilirsiniz. Ateşin tamamen söndüğünden emin olmadan uyumamaya da dikkat edebilirsiniz. Soba ve şömine bulunan evinizde kendinizi emniyete almanın en güvenilir yolu ise karbonmonoksit dedektörü kullanmaktır. Pronet Gaz Kaçağı Alarmı’nın sahip olduğu dedektörler, gazı algılar ve uykuda dahi olsanız riski erken aşamada fark etmenize yardımcı olur. “Evde Karbonmonoksit Dedektörlerini Konumlandırmak İçin Uygun Alanlar” başlıklı yazımızı okuyarak olası riskleri ve çözümlerini öğrenebilirsiniz.
Tüm risklere karşı ev ve iş yerinizde ilk yardım çantası bulundurabilirsiniz. Tehlikeli bir durumla karşılaşmadan önce ise acil durumlarda irtibat kurabileceğiniz kişilerin listesini yapmanızda fayda vardır. Güvenliği sağlamanın yollarından birini keşfetmek için de ¨Güvenlik Kamera Sistemi Seçerken Dikkat Edilmesi Gerekenler¨ konulu yazımızı okuyabilirsiniz.