Önce Hazırlık: En Önemli Deprem Güvenlik Bilgileri
Pronet
12.05.2024
Hayat kurtarıcı bir role sahip olan deprem güvenlik bilgileri ile tanışarak siz de bu konuda önemli bir adım atabilirsiniz. Can ve mal kayıpları ile birlikte psikolojik sorunları da beraberinde getiren bu felaketin kalıcı yaralara neden olmaması için gerekli tüm bilgileri hemen şimdi öğrenebilirsiniz. En önemli deprem güvenlik bilgilerini aşağıdaki listede inceleyebilirsiniz:
Türkiye aktif fay hattı üzerinde yer alan bir bölgede bulunduğundan her an deprem ile karşı karşıya bir ülke. Öyle ki, her bireyin depremle yaşamayı öğrenmesi gerekiyor. Depremin tüm aşamaları hakkında bilgi ve beceri sahibi olmalısınız. Deprem karşısında bilinçli bir şekilde davranıldığı zaman olumsuzlukların minimum zararla atlatılacağını unutmamalısınız.
Evinizde, iş yerinizde veya diğer yaşam alanlarınızda herkesin güvenliğini sağlamak ve kargaşanın önüne geçmek için uygun “Deprem Güvenlik Planı” adımlarını bilmelisiniz. Aynı zamanda tahliye planı doğrultusunda “Deprem Sonrası Buluşma Planı” olduğundan da emin olmalısınız. Bu planlar doğrultusunda bulunulan alanda deprem olması durumunda nereye, ne şekilde sığınıp, hareket edeceğiniz, nerede buluşacağınız gibi önemli bilgileri önceden edinmiş oluyorsunuz.
Hiçbir yerden yardım almadan 72 saat veya daha uzun bir süre boyunca depreme yakalandığınız yerde hayatta kalma mücadelesini vermeye hem psikolojik hem de fiziksel olarak hazırlıklı olmalısınız. Gerekli malzemeleri depolayıp mutlaka bir deprem çantası hazırlamış olmanız gerekiyor.
Yerleşim birimlerine yakın hastane, eczane, itfaiye, polis noktası, ambulans noktaları gibi önemli konumları önceden öğrenmelisiniz. Acil durum yetkililerine güvenip, özellikle çocuklara bu kuruluşların önemini, telefon numaralarını ve bu numaraları telefonla nasıl arayacaklarını öğretmelisiniz.
Depreme Hazır Olup Olmadığınızı Nasıl Anlarsınız?
Depremin yıkıcı etkilerinden korunmak için deprem önlemleri ve hazırlık aşamasının öneminin farkında olmak oldukça kritik. Peki depreme hazır olup olmadığınızı nasıl anlarsınız? Bu konuda size yardımcı olabilecek bazı sorular mevcut. Bu soruları birlikte yaşadığınız kişiler ile birlikte dikkatlice okuyup cevaplandırmaya çalıştığınızda, depreme ne kadar hazırlıklı olduğunuzun cevabı ortaya çıkacaktır. İşte depreme hazırlıklı olup olmadığınızı gösteren hayati öneme sahip sorular:
Yaşadığınız bölgenin ve konutun deprem riski sorgulama işlemini yaptırdınız?
Aile bireyleriyle birlikte deprem öncesinde, deprem sırasında ve sonrasında yapılacakları konuştunuz mu?
Olası bir deprem sonrasında ailenizle nerede buluşacaksınız ve ne yapacaksınız?
Yaşam alanlarınızda 72 saat yetecek kadar yiyecek malzemesi hazır mı?
Deprem çantanız var mı, varsa içerisindeki malzemeleri kontrol ettiniz mi?
Sık geçirdiğiniz yaşam alanlarınızda bir deprem çantası var mı?
Siz ve birlikte yaşadığınız aile bireyleri son üç yıl içerisinde ilk yardım eğitimi gördünüz mü?
Yaşam alanlarınızın çevresinde duman dedektörü ve yangın alarmı var mı?
Evinizin elektrik sigortaları otomatik mi, siz ve diğer aile bireyleri su, elektrik ve gaz vanalarının konumunu ve kapatmasını biliyor musunuz?
Sizin ve aile üyelerinin önemli kayıtlarının ,sağlık raporları gibi, kopyaları evin dışında bir yerde saklanıyor mu?
Olası bir deprem sonrasında yaşadığınız bölgenin dışında kalabileceğiniz bir yaşam alanı var mı?
Çocuklar afet planı kapsamında deprem tatbikatı hakkında bilgi sahibi mi?
Çocuklar deprem sırasında ne yapacaklarını biliyorlar mı, deprem hakkında yeterli bilgiye sahipler mi?
Evinizi, arabanızı ve iş yerinizi depreme karşı sigorta ettirdiniz mi?
Deprem Öncesinde Mutlaka Alınması Gereken Önlemler
Önlem alınmadığı zaman daha çok can ve mal kaybına neden olan depremler, yadsınamaz bir gerçek olarak hayatın içerisinde yer alıyor. Türkiye Cumhuriyeti İçişleri Bakanlığı Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı tarafından bildirilen depreme karşı alınacak önlemler arasında öne çıkan 5 madde şu şekilde gözler önüne seriliyor:
1. Hasarlı elektrik kabloları ve gaz sızıntısı yapabilecek tesisat bağlantılarını vakit kaybetmeden onarmalısınız. Hasarlı elektrik kabloları ve sızıntı ihtimali olan tesisat bağlantıları, olası bir deprem felaketinde potansiyel yangın kaynakları arasında yer alıyor. Bunların onarımı için profesyonel yardım almanız tavsiye ediliyor.
2. Su ve gaz kaçaklarını engellemek için esnek tesisat malzemelerinin kullanılmasını sağlamalısınız. Esnek malzemeler, kırılmalara karşı daha dayanıklı oldukları için olası bir depremde esnekliği sayesinde sızıntı ve patlamaları önleyebilir.
3. Deprem öncesi alınacak önlemler arasında üçüncü maddede eşyaları duvara sabitlemek yer alıyor. Kombi, termosifon, şofben gibi su ısıtıcılarınızı, buzdolabınızı, fırınınızı ve gaz tesisatınızı uygun malzemeler yardımıyla duvara veya yere sabitlemelisiniz.
4. Otkıran, böcekkıran ve diğer yanıcı ve parlayıcı özelliğe sahip malzemelerinizi kilidi olan kapalı dolaplarda ve özellikle alt raflarda muhafaza etmek de deprem öncesi yapılacaklar arasına girebilir.
5. Ailenizle birlikte deprem anında mevcut riskleri büyütecek yanlış hareketleri yapmamak adına ‘Çök-Kapan-Tutun’ tatbikatını mutlaka yapmalısınız. Hayat kurtaran bir role sahip olan bu hareketi tüm aile bireylerinin doğru bir şekilde yapabildiğinden emin olmanız oldukça önemli.
Deprem gibi doğal afetler sırasında yaşanacak acil durumlar için Pronet Mobil Panik Butonu son derece faydalı bir rol oynuyor. Tek bir butonla yardım çağırabileceğiniz, sevdiklerinize ve yakın çevrenize SMS ile bilgi verebileceğiniz ve canlı takipte kalacağınız bu sistem ile kendinizi güvende hissedebilirsiniz. Telefonunuzdan hızla ulaşabileceğiniz bu uygulamaya üye olmadan düdük ve flaş açma özelliklerini de kullanabiliyorsunuz.
Deprem Çantası Hazırlarken Dikkat Edilmesi Gerekenler
Deprem öncesi yapılması gerekenler arasında deprem çantası hazırlamak ilk sıralarda yer alıyor. Evinizde, iş yerinizde ve arabanızda deprem anında ve sonrasında önemli bir role sahip olacak deprem çantalarının hazır olduğundan emin olmalısınız. Deprem çantasında olması gerekenler şunlar:
El feneri ve yedek pilleri
Düdük
İlk yardım çantası ve kitapçığı
Varsa sürekli kullanılan ilaçlar
Paketli gıdalar ve kurutulmuş meyveler
Şişe su
Islak ve kuru Mendil
Tuvalet kâğıdı ve diğer temizlik malzemeleri
Telefon kartı
Bir miktar para
Battaniye
Taşınabilir pilli radyo ve yedek pilleri
Eldiven, giyecekler ve ayakkabı
Aile bireylerinin kimlik kartı fotokopileri
Tapu, sigorta ve ruhsat belgeleri
Pasaport, banka cüzdanı ve diğer önemi belgeler
Varsa evcil hayvanların sağlık belgesi
Deprem sonrasındaki ilk 72 saat oldukça kritik bir öneme sahip oluyor. 72 saat içerisinde kurtarma ekibi size ulaşana dek acil ihtiyaçlarınızı karşılamanız için hazırlayacağınız bir deprem çantası sizin ve sevdiklerinizin hayatını kurtarabilir. Ayrıca değerli evraklarınızı da bu çantada saklayabilirsiniz. Bu nedenle, depremden hemen sonra ihtiyaç duyabileceğiniz malzemelerin yer aldığı deprem çantasının hazır olmasına ve kolayca ulaşabileceğiniz bir yerde olmasına dikkat etmeniz gerekiyor.
Deprem çantası hazırlama aşamasında yiyecek ve suların belirli aralıklarla yenileriyle değiştirilmesini unutmamanız tavsiye edilir. Ayrıca cep telefonu gibi elektronik cihazlarınızın yedek şarj aletleri, şarj kabloları ve powerbank gibi ürünleri de deprem çantasında bulundurarak depremden sonra hayatınızı kolaylaştıracak etkili bir adım atabilirsiniz. Depreme karşı hazırlığınızı yaparak afetin yıkıcı etkilerinden kendinizi ve sevdiklerinizi koruyabilirsiniz.