Güneş Paneli Nasıl Çalışır?
Pronet
12.05.2024
Güneş Enerjisi Sistemleri Nasıl Çalışır?
Güneş, yenilenebilir enerji kaynaklarından biri olduğu için sıklıkla tercih edilir. Doğa üzerinde de pek çok avantaj sağladığından güvenilir bir kaynaktır. Bu nedenle birçok alanda güneş panelleri sayesinde güneş kaynak olarak kullanılır ve elektrik enerjisine dönüştürülür. Sizler için güneş enerjisi sistemleri çalışma prensibi ve kurulumdan kullanım alanlarına kadar merak edilen pek çok konuyu derledik!
Güneş Enerjisi ve Güneş Enerjisi Sistemi Nedir?
Güneş’in içinde yaklaşık olarak %90 oranında hidrojen bulunur. Güneş’teki füzyonun neden olduğu patlamalar sonucunda ortaya büyük bir enerji açığı çıkar. Bu enerji açığı sayesinde güneş enerjisi sistemi kullanılabilir hale gelir. Yeryüzüne ışıma yoluyla ulaşan bu enerji, hem yeryüzünün ısınmasını sağlar hem temiz bir enerji olduğundan yenilenebilir bir enerji kaynağı kullanımı sunar. “Güneş enerjisi sistemi nedir?” sorusuna genel olarak bu şekilde cevap verilebilir. Birincil kaynak, yani herhangi bir enerji dönüşümünden geçmemiş olan bir enerji kaynağı olması bakımından canlılar üzerinde olumsuz bir etkisi bulunmaz.
Güneş enerjisini kullanabilmek için bazı teknik donanımlara sahip olmanız gerekir. Güneş enerjisi sistemi, bu teknik aletler sayesinde kullanılabilir hale gelir. Kurmuş olduğunuz sistemin verimi, üretilen enerjiye göre değişebilir. Küresel ısınma, mevcut çevre kirliliği, petrolün dünya üzerindeki etkisi ve enerji üretiminin maliyeti konusu dikkate alındığında güneş enerjisi sistemi kurmak; Dünya, canlılar ve gelecek nesiller için büyük bir avantaj taşır.
Güneş enerjisi sistemlerinin çalışması için güneş paneli gerekir. Bu paneller, güneş enerjisini kullanarak hem daha az maliyetli olur hem de çevreye daha az zarar verir. Güneş panelleri, yeryüzüne düşen ışınları soğurarak sizin için oldukça yararlı bir enerji kaynağı haline getirir. Dolayısıyla panellerin bulunmadığı yerlerde güneş enerjisi elektriğe çevrilmez.
Güneş Enerjisi Sistemlerinin Kurulumu Hakkında Bilgi Edinin
Güneş enerjisi sistemini kullanarak çok daha avantajlı bir şekilde enerji elde edilir. İlk olarak yapmanız gereken, güneş enerjisi sistemini ne amaçla kullanmak istediğinizi tespit etmektir. Karbon salınımını azaltmak, elektriği çok daha düşük maliyetle kullanmak, tasarruf etmek ya da günlük enerji kullanımını düşürmek gibi çeşitli amaçlarla bu enerji sistemine sahip olabilirsiniz. Ayrıca güneş enerjisi kurulumu için ne kadar elektrik gücüne ihtiyacınız olduğunu hesaplamanız gerekir. Eğer ihtiyacınız olandan daha az miktarda enerji sağlayan bir panele sahipseniz şehir hayatında istediğiniz şekilde yaşamanız zorlaşabilir.
Günlük enerji tüketiminizi hesaplamak oldukça kolaydır. Bunun için elektrik faturanızdan ortalama olarak bir günde ne kadar enerji tükettiğinizi görebilirsiniz. Ardından çatınızda güneş panellerini yerleştirmek için uygun alan olup olmadığını inceleyip bu enerjiyi kaç adet güneş panelinin karşıladığını hesaplamalısınız. Günlük enerji tüketimi / gün ışığı süresini saat cinsinden dikkate alarak x tek güneş panelinin Watt gücü formülüyle bulabilirsiniz.
Örnek olarak yıllık enerji tüketimi 4,954 olan birinin 3.5 kW boyutlarında tahmini olarak 14 adet panele ihtiyacı olacaktır. Yaşadığınız bölgeyi bu açıdan inceleyerek verimli bir şekilde güneş enerjisinden faydalanabilirsiniz. Tüm bu hesaplamaları uzman ekip ile yaparak çok daha kolay bir şekilde güneş enerjisi sistemine geçiş yapabilirsiniz.
Güneş Enerjisi Nasıl Elde Edilir?
“Güneş enerjisi nasıl elde edilir?” sorusu da en çok merak edilen konuların başında gelir. Bunun için çeşitli hesaplamalar neticesinde kaç adet güneş paneline ihtiyacınız olduğu ve sonrasında gerekli yerleştirmeler yapılarak teknik donanım süreci tamamlanmalıdır. Güneş enerjisi çalışma sistemi, ana kaynağını Güneş olarak kabul eder ve güneş paneline çarpan güneş ışınlarını soğurmaya başlar.
Güneş panellerinin yüzeyinde bulunan parçacıklar güneş hücresi olarak adlandırılır. Güneş hücrelerine çarpan güneş ışınları gerilim oluşturur.
İki farklı güneş enerjisi sistemi bulunur. Bunların ilki, şebeke bağlantısı olan sistemlerdir. Şebeke bağlantılı güneş enerjisi sistemleri üretilen elektrik enerjisini depolayamaz. Bu ise üretilen enerjinin anında kullanılması gerektiği anlamına gelir. Ayrıca bu sistemler tarafından üretilen elektrik enerjisi yeterli miktarda değilse gereken enerji miktarı şebekeden çekilir. Yani hem elektrik enerjisi şebekesi hem güneş enerjisi sistemi ortak bir şekilde kullanılır.
Şebeke bağlantısı bulunmayan güneş enerjisi sistemleri ise akü ile çalışır.
Sistemde üretilen enerji aküye aktarılarak toplanabilir. Böylelikle daha sonraki süreçte de depolanan enerji kullanılabilir. Bu sistemde dikkat edilmesi gereken durum güneş ışınlarının geliş açısının dikkatli şekilde hesaplanması ve panellerin buna uygun biçimde kurularak yüksek verim alınmasıdır. Her iki sistemin de birbirinden farklı özelliği olması ve sağladığı avantajların farklı olduğu göz önünde bulundurularak tercih yapmanız gerekir. Teknik ekipten destek alarak daha detaylı bilgi sahibi olabilirsiniz.
Güneş Enerjisi Sistemlerinin Kullanım Alanları
Çevreye ve gelecek nesillere sağlamış olduğu avantajlar dikkate alındığında güneş enerjisi kullanım alanları oldukça yaygındır. Gelişen dünyada artan enerji ihtiyacı, alternatif enerji kaynaklarına yönelimi zorunlu tutar. Yenilenebilir enerji kaynakları ise bu alternatif enerji kaynaklarının en güvenilir olanlarıdır.
Güneş enerjisi sistemleri, tarım ve hayvancılık sektöründe sıkça tercih edilir.
Endüstriyel olarak çalışma alanlarında da yaygın bir şekilde kullanımı görülür. Daha sağlıklı bir enerji tüketimi için sokak lambalarında da kullanılabilir. Günümüzde elektrikli araçların da yaygın bir şekilde üretildiği görülür. Bu araçların ihtiyacı olan enerji, güneş enerjisi sistemleriyle elde edilebilir. Eğer yaşadığınız yer merkezden uzak ve elektrik kaynağına ulaşılması güç bir lokasyon ise bu alanlarda da kurtarıcınız güneş enerjisi olacaktır. Siz de ev ve iş yerinizde daha düşük maliyetli enerji kullanımı sağlamak ve çevreye verilen zararı en aza indirmek isterseniz güneş enerjisi sistemine şans verebilirsiniz.
“Güneş enerjisi nerelerde kullanılır?” sorusuna telefon, kol saati, hesap makinesi ya da taşınabilir şarj aletleri gibi aletler örnek verilebilir. Bu aletlerin çalışmasını sağlayan piller güneş enerjisiyle doldurulabilir. Uydularda da kullanılan güneş enerjisi sistemleri oldukça geniş bir kullanım alanına sahiptir. Sizler de güneş enerjisi sistemleri hakkında daha detaylı bilgi sahibi olabilmek için Pronet Solar’ı inceleyebilirsiniz.