Hemen Arayın

Hırsızların profili artık değişti!

Günümüzde hırsızlık vakalarının önemli bir kısmı hane halkı evdeyken gerçekleşiyor, artık hırsızlar sadece mala değil çoğu zaman cana da kastediyor. Hırsızlık kurbanı olanların yüzde 80’i evini değiştirmeyi tercih ediyor. Pronet’in Pazarlama ve İş Geliştirmeden Sorumlu Genel Müdür Yardımcısı Ediz Habip, ev değiştirmenin travmayı azalttığını ancak benzer olaylarla karşılaşmamak için gerekli tedbirleri de almak gerektiğini belirtiyor. 

Adalet Bakanlığı’nın 2015 istatistikleri Türkiye’de bir yılda hırsızlıkla ilgili 200 bine yakın dava açıldığını gösteriyor. Gerçekteki vaka sayısı ise, bunun da üzerine çıkıyor. Üstelik artık hırsızların profili de değişiyor. Türkiye’deki hırsızlık girişimlerinin önemli bir kısmı hane halkı evdeyken gerçekleşiyor. Bu yüzden, eskiden bir eve girildiği duyulduğunda ilk soru “ne çalmış” olurken, günümüzde bu sorunun yerini “kimseye bir şey olmuş mu” alıyor.  

Hırsızlık kurbanlarının yüzde 80’i evini değiştiriyor
Türkiye'nin lider güvenlik şirketi Pronet’in Pazarlama ve İş Geliştirmeden Sorumlu Genel Müdür Yardımcısı Ediz Habip, evdeyken gerçekleşen hırsızlık olaylarının travmalara neden olduğunu belirtiyor ve ekliyor: “Hırsızlar sadece mala değil, çoğu zaman cana da kastediyor. Hane halkı bazen uyandıktan sonra değerli eşyalarının çalındığını fark ediyor, bazense hırsızla yüz yüze gelenler oluyor. Mahremiyetine tecavüz edildiği düşüncesi, hırsızlık kurbanı olanların yüzde 80’inin evini değiştirmesine neden oluyor. Mekan değiştirmek travmayı azaltıyor ancak benzer olaylarla tekrar karşılaşılmaması için farklı önlemler de alınması gerekiyor.”  

Hırsıza kilit dayanmaz sözü halen geçerli

“Hırsıza kilit dayanmaz” sözünün geçerliliğini koruduğunu belirten Habip, şu bilgileri verdi: “Daire kapınızı değiştirebilirsiniz, ancak unutmamak gerekir ki tüm kapılar açılmak üzere tasarlanmıştır. Anahtarınızı unuttuğunuzda bir çilingir kapınızı dakikalar içinde açabiliyorsa, kötü niyetli kişilerin de açabilme ihtimali her zaman vardır. Evler elektronik güvenlik sistemleriyle desteklendiklerinde, hırsızlar daha çok uğraşmaları gerekeceğini ve alarm sesi, ışık gibi uyaranlar nedeniyle dikkat çekeceklerini bildiğinden, eve girmekten cayma ihtimalleri artacaktır.”  

Mekanik önlemler ve komşu dayanışması, alarm sistemleriyle desteklenmeli

Emniyet Genel Müdürlüğü’nün (EGM) internet sitesinde yer alan “Konut Güvenliği İçin Tedbirler” isimli bilgilendirme metninde, mekanik yöntemler ve komşuluk dayanışmasına dayalı sosyal tedbirlerin yanı sıra, konut güvenliğinin alarm sistemleriyle de desteklenmesi gerektiğine dikkat çekiliyor.   İlgili metninde, “Evlere kolayca erişilebilen pencere, balkon veya çekme kapılar bulunuyorsa, masraftan kaçınmayıp, demir parmaklık veya panjur gibi mekanik tedbirlerin yanında alarm tertibatını da taktırmanız gerekmektedir. Böyle bir alarm sisteminin çalışmasının dışarıdan da algılanacak biçimde siren veya lamba ile belirgin hale getirilmesi işlevinin daha fazla olmasını sağlar” deniliyor.  

Sadece hırsızlık değil, gaz kaçağı ve yangına karşı da koruma sağlıyor

Yaşanan hırsızlık olayları, etkin koruma sağlayan güvenlik sistemlerine olan talebi de artırıyor. Ancak günümüzde alarm sistemleri yalnızca hırsızlığa karşı koruma sağlamıyor. Acil sağlık durumlarına en hızlı şekilde müdahale edilmesine destek oluyor; duman ve gaz detektörlerinin eklenmesiyle, yangın ve gaz kaçağı gibi olaylara karşı da komple koruma sağlayan sistemlere dönüştürülebiliyor. 

Ücretsiz Teklif Al

Ücretsiz Teklif Al

Evinize, işyerinize ve günlük yaşamınıza uygun güvenlik sisteminizi belirlememiz için lütfen formu doldurun, sizi en kısa sürede arayalım.

Tüm bilgileriniz Pronet tarafından gizli tutulacaktır.
captcha

HEMEN TEKLİF ALIN HEMEN ARAYIN 444 1 911 HEMEN ARAYIN 444 1 911